El transport de mercaderies per ferrocarril redueix un 92% les emissions de CO2 en una prova pilot amb cava entre Catalunya i Alemanya

El transport de mercaderies per ferrocarril redueix un 92% les emissions de CO2 en una prova pilot amb cava entre Catalunya i Alemanya

  • El projecte implica un trajecte de més de 1.400 quilòmetres entre la seu de Freixenet a Sant Sadurní d’Anoia (Catalunya) i Alsheim (Alemanya)
  • Des de CIMALSA es treballa per donar continuïtat al projecte i establir un servei regular amb noves destinacions

El Clúster Ferroviari In-Move by Railgrup, presidit per Cimalsa, el Clúster Vitivinícola Català INNOVI, i el Comitè de Serveis Multimodals han impulsat una prova pilot per promoure el transport multimodal al sector utilitzant el ferrocarril com a mitjà de transport per reduir el trànsit per carretera i les emissions de CO₂.

A partir de la col·laboració d’INNOVI, que ha facilitat el coneixement i la coordinació de les empreses del sector, l’empresa Freixenet ha dut a terme el primer enviament d’11.100 litres de cava a Europa des de Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona) fins al municipi d’Alsheim, a Alemanya utilitzant el transport ferroviari en el màxim recorregut possible.

El recorregut, de 1.434 quilòmetres, un total de 1.334 s’han realitzat per ferrocarril, fet que ha comportat una reducció del 92% de les emissions de CO₂ respecte al transport per carretera.

A més, la prova ha permès dur a terme la traçabilitat i el control de la temperatura del producte durant tot el trajecte i, per primera vegada, la documentació del transport s’ha creat en format electrònic, amb un estalvi del 24% del cost administratiu, i fent un pas endavant en la digitalització de les empreses.

La responsable de medi ambient de Freixenet, Gloria Martí, manifesta que “els resultats d’aquesta prova pilot són esperançadors, ja que aquest transport suposa un estalvi del 92% de les emissions de CO₂ si es compara amb el transport per carretera”. “Com a companyia que exporta més del 80% del seu producte, seguirem explorant aquesta opció per contribuir en l’objectiu de reduir el nostre impacte ambiental i aconseguir una societat climàticament neutra”, destaca.

El cap de Planejament i Intermodalitat de CIMALSA, Simó Batlle, afirma que “aquests enviaments són sostenibles ambientalment i econòmicament, per això des de CIMALSA ja estem treballant en la continuïtat del projecte per implicar a les petites i mitjanes empreses en un servei ferroviari regular i amb noves destinacions”.

Per la seva banda, el president de CIMALSA i del clúster ferroviari In-Move by Railgrup, Enric Ticó, destaca que “la iniciativa mostra la necessitat d’impulsar i apostar pel ferrocarril com a opció de transport essencial per contribuir a la descarbonització del sector i descongestionar la xarxa viària del territori”. La prova pilot ha comptat amb la col·laboració internacional del Clúster DITECFER, a través de l’European Railway Cluster Initiative (E.R.C.I.).

La iniciativa, pionera a Catalunya, s’emmarca en el projecte TRAILS, els treballs del Comitè de serveis multimodals i el desenvolupament de l’Estratègia logística per a la internacionalització de l’economia catalana, tot coordinat per CIMALSA, per oferir a les empreses solucions ferroviàries sostenibles per reduir el trànsit per carretera i les emissions de CO₂, fomentant el transport ferroviari multiproducte i multiclient.

El projecte TRAILS ha comptat amb un pressupost de 1.350.000 € des de l’any 2018 fins al 2021, cofinançat al 65% pel Programa POCTEFA, i amb la participació de 10 socis d’Occitània i  Catalunya, essent finalista  dels premis Regiostars 2021, organitzats per la direcció general de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea.

Adjuntos

Tornar enrere