CIMALSA, l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya que promou, desenvolupa i gestiona infraestructures i centrals per al transport de mercaderies, la logística i la mobilitat, ha dut a terme aquesta tarda la jornada Quo Vadis amb el títol Un mapa europeu de la logística multimodal, mite o realitat.
Els sotsdirector de Hubs Ferroviaris i Planejament, Simó Batlle i Blanco, ha presentat algunes de les dades de l’Observatori de la Logística, com la que evidencia que “si només considerem els costos externs (emissions, soroll, accidents...), el ferrocarril és competitiu envers la carretera a partir de només 80 quilòmetres”, quan sempre es parla que la competitivitat és a mitjana i llarga distància. Així, Batlle ha afegit que és importantíssim disposar de dades en l’àmbit europeu per poder “promoure aspectes, com ara la sostenibilitat, i alhora millorar l’eficiència de les terminals”.
Actualment no existeix una base de dades generals d’àmbit europeu, més enllà de casos particulars com el mateix Observatori de la Logística, de CIMALSA, o l’Observatori Ferroportuari d’Espanya Port de Barcelona, que avui també ha participat en la jornada, amb la presència de Jordi Torrent, cap d’Estratègia i president del Grup de Treball de Logística Multimodal d’In-Move by Railgrup. Batlle ha indicat que “disposem de moltes dades, però necessitem dades internacionals de qualitat i, alhora, cal posar-les en el mercat, que tots els agents de la cadena logística hi tinguin accés”, de manera que es puguin prendre les decisions adequades i, alhora, promoure la multimodalitat i les terminals ferroviàries per ser més eficients i eficaços.
La jornada ha continuat amb una taula rodona en què han intervingut representants de Tenalach Consulting, Galician Logístics Cluster, Eurecat Centre Tecnològic de Catalunya i el Port de Barcelona, coordinada i moderada per Batlle i pel director d’In.Move by Railgrup, Ignasi Gómez-Belinchón.
Tornar enrere